FOTOGRAFIE MENNO SABEL

Fotomanipulatie 

Fotomanipulatie In deze huidige tijd waarin de digitale fotografie de norm is, is foto manipulatie niet meer weg te denken. Behalve in de foto journalistiek is foto manipulatie iets wat veel gebeurd en ook algemeen is geaccepteerd. Een portretfoto wordt doorgaans niet eerder gepubliceerd voordat er een uitgebreide retouche op het beeld wordt toegepast. Een gezicht is niet symmetrisch en de smartphone fabrikanten hebben op de selfie hype geanticipeerd door een selfie al in spiegelbeeld te tonen om de maker gerust te stellen dat zijn/haar selfie overeenkomt met wat die persoon ziet als die in de spiegel kijkt.

Foto manipulatie is van alle dag maar hoe anders was het in een tijd voor de digitale revolutie. Ook toen werden foto's gemanipuleerd alleen kwam daar heel veel vaardigheid en kennis bij kijken. Joseph Stalin had de gewoonte om personen die hij niet vertrouwde te laten verdwijnen. Niet alleen in werkelijkheid, maar ook op eerder gemaakte foto's waarop hij samen met die persoon stond. Minder gewetensvolle fotografen in de 19e eeuw maakten portretten van mensen met de belofte dat ook de geest van een overleden dierbare samen met de geportretteerde persoon op de foto verscheen. Uiteindelijk kwam er ook een geestverschijning op de foto. Maar dit was niet het resultaat van de spirituele vaardigheden van de fotograaf maar door een bepaalde opname techniek. Dus schaamteloos bedrog.

Retoucheren was een uitgebreide bedrijfstak in de begintijd van de fotografie. Dit kwam min of meer door de eigenschappen van de chemische samenstelling van de eerste lichtgevoelige emulsies, waardoor er correcties in het beeld moest worden toegepast. Maar gaandeweg werd retouche ook gebruikt voor foto manipulatie waarmee vooral foto amateurs zich bezig hielden. Deze fotografen haalden hun kennis weer uit wetenschappelijke publicaties.

Door het bestuderen van vele historische foto's ben ik nieuwsgierig geworden naar de historische ontwikkelingen en technieken die hiervoor nodig waren. Dit heeft momenteel tot een onderzoek geleid. De resultaten hiervan zullen in de toekomst geplaatst worden op deze site.

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston